Pěstování
Stévie je rostlina víceletá, subtropická, která ovšem v našich podmínkách nepřežije zimu, protože hyne už při lehkých mrazících. Optimální teplota představuje 25°C, při teplotě pod 5°C vadne. Protoje nutné jí na zimu přemístit dovnitř.
Podmínky pěstování:
- světlo
- teplo
- pravidelné zalévání
Stévie je rostlinou, jejíž domovem je bažinatá půda, proto je nutné půdu držet vlhkou. V našich podmínkách nejlépe rostlinu umístit na písčito-hlinitou půdu s velkým podílem kompostu. Důležité je správné venkovní místo. Ideální stanoviště je světelné a teplé, jelikož tyto dva aspekty hrají hlavní roli na sladivost stévie. Pokud stévií umístíme na místo, kde bude málo sluníčka, může to mít za následek až o 50% nižší sladivost, než-li stévie umístěna na slunci.
Stévií si můžeme vypěstovat samozřejmě přímo ze semen. Do květináče dáme namíchánou směs hlíny, písku a hnojiva s vyšším obsahem humusu. Poté pomocí pinzety umístímě semena na povrch a lehce je dlaní přitlačíme a nejlépe rozprašovačem navlhčíme. Semena vyséváme v období února, března, kdy očekáváme slunečné počasí. Jak je již výše zmíněno, je důležité světlé a slunné stanoviště. Záhon/květináč přikryjeme sisálovou rohoží, plastovou sítí, popř. jiným způsobem. První týden je nutné denní zalévání. Půda nesmí vyschnout. Je nutné podotknout, že tento proces je poměrně zdlouhavý (až 8 týdnů), proto doporučejeme již vypěstované rostlinky pořídit v zahradnictví nebo obchodech zabývajících se bylinkami.
Každou rostlinku o velikosti okolo 5 cm přepikýrujeme do samostatných květináčů, aby měly kořeny prostor. Kořínkům můžeme dopřát více kyslíku a vláhy pomocí perlitu. V okamžik, kdy rostliny dostatečně zakoření, můžeme je předat do větších květináču (nebo na zahradu koncem května), ve kterých je již budeme mít po celé vegetační období. Po dalším zakořenění je zaštípneme a podpoříme tím větvení rostlin.
Rostlinu je vhodné občas přihnojit, protože spotřebovává mnoho živin nutných k růstu rostliny.
Stévií sklízíme na počátku období kvetení. V tomto období je podíl steviosidu největší. V případě, že stévií pěstujeme doma na balkóně, sklízíme postupně podle vlastní potřeby až 4x za jedno vegetační období (je možné lístky také zamrazit, a čerpat podle potřeby, zmrazením nic nepokazíme). Největší sladivosti dosáhneme koncem vegetačního období, díky slunečním dnům za celou sezónu je hladina steviosidu nahromaděná.
V zime musíme stévií přemístit dovnitř, protože pod 10°C rostlina přestává růst, pod 5°C vadne. Vhodné zimní stanoviště je zimní zahrada, parapet nebo světlé schodiště.
Využití:
- lístky - žvýkání, slazení nápojů (lístky nejlépe nakrájíme na malé kousky)
- sušená stévie - trvanlivost, větší sladivost než čerstvé lístky
- příprava čaje - musime usušené lístky nadrtit a uschovat na tmavém a suchém místě v uzavíratelné sklenici nebo papírových sáčcích
- slazení nápojů, marinád, omáček, salátu, moučníku ..
- domácí výluh - na potírání exzémů, vyrášek, akné, můžeme použít také jako pleťovou masku, ústní voda ...
- tablety - slazení
- extrakty - slazení jídel, nápojů
- čokolády, sirupy, džemy, marmelády ...
- ...
Stévii sušíme co nejrychleji - vytopená a větraná místnost, sušička, rozložení na sušák.
Záznamy nebyly nalezeny...