Vaření se stévií

Rostlina stévie, která rozhodně neroste na našem území, ale můžete si ji vypěstovat třeba doma v květináči, je obvykle ve světě používaná jako sladidlo. Listy stévie obsahují tzv. stevioglykosidy a mají vyšší stupeň sladivosti než samotný cukr. Ale pozor! Zcela bez kalorií.

Tato rostlina je skvělou náhradou umělých sladidel, protože nepodporuje inzulínovou aktivitu. Kromě toho je charakteristická rozpustností a teplotní stabilitou do 180°C.

Možná právě z těchto důvodu je používaná jako zdravá přísada při vaření i pečení a najdete jí i v čokoládě, džemech, krémech, sirupech, bonbónech, sušenkách a podobně.

Budete se divit, ale je skvělou přísadou například při výrobě netradiční ledové kávy, přípravě tolik oblíbených cookies, spousta hospodyněk jí používá při přípravě mrkvového cukroví, kokosového pokušení nebo do vanilkových rohlíčků.

Můžete si jí dopřát i v rajčatovém salátě, při kterém se používá stévie v podobě tekuté. Stačí jen rajčata, voda, ocet, sůl, jarní cibulka a několik kapek stévie. Zamícháte a máte osvěžující dobrotu na stole.

A když jsme u rajčat, tak i v rajčatové polévce najde svoje využití a pohladí chuťové pohárky na jazyku.

Kdo miluje sladké, ale zároveň chce žít zdravě, tak se stévii má vyhráno. Dá se využít nejen v tekuté formě, ale i jako čerstvá, mražená nebo sušená. Pokud s ní chcete osladit čaj, kávu nebo jiný nápoj, tak vám rozhodně postačí 3 lístky stévie na 1 litr nápoje.

Můžete jí dokonce žvýkat samotnou, když vás chytne třeba mlsná. Dokonale nahradí různé druhy sladkostí, a to od lízátek až po bonbóny.

Stévii můžete použít jako náhradu za cukr téměř v každém receptu. Nejčastější forma je v podobě koncentrátu, ale také sušená, či rozdrcená na prášek a také ve formě čerstvé, kdy jí stačí jemně nasekat. Pokud si představujete, že když stévie není kalorická, tak nemá žádnou chuť, tak je čas vyvést vás z omylu. Její chuť je specifická a ve vysoké koncentraci se dá porovnat s příchutí lékořice.