Pojem STÉVIE

Stévie, pojem, se kterým se v běžném životě setkáváme čím dál častěji. Co je to Stévie?

Dnešní otevřený potravinový svět nás stále dokáže překvapovat, a tak není výjimkou, že se neustále objevují pro nás mnohdy „nové“ druhy potravin, které ostatní země znají již celá staletí.

Jednou z těchto potravin, na které jsme v běžném životě naprosto zvyklí je, i dnes moderně nazývaný „sladký jed“  neboli rafinovaný cukr. Ano je to tak, ať chceme nebo ne, v současnosti je cukr používán jako jedna ze zásadních přísad ve skoro“ každé“ potravině.  O negativních účincích cukru a dopadech na zdraví člověka má přehled snad kdokoliv, koho sena ulici na účinky cukru zeptáte, ale málo kdo je schopen vám odpovědět, čím cukr tedy nahradit tak, aby byl zdraví prospěšný a zároveň zastával stejnou pozici v potravinovém řetězci jako doposud?

A tím se dostáváme k jádru věci.. odpověď a dnes již stále známější pojem je STÉVIE. Stévie neboli Stévia rebaudiana je nenápadná malá rostlinka rostoucí v Jižní Americe. Lajk si ji lehce dokáže splést s mátou nebo meduňkou, protože jistá vzhledová podoba se zde nachází, ovšem zkušený stéviový konzumník ví, že pouhý lístek této nenápadné rostlinky by dokázal osladit ranní čaj celé vícečlenné rodince v jedné domácnosti. Kromě toho, že jako sladidlo lze stévii využít na sto způsobů (čerstvou, sušenou, tekutou, krystalovou atd) má ohromnou škálu zdraví prospívajících účinků. Za zmínku stojí  pozitivní účinek pro lidi trpící cukrovkou v podobě snižování hladinu cukru v krvi, léčivé účinky pro kožní nemoci, prevence kazivosti zubů, zdroj vitamínů a minerálů … Když to tedy tak je, proč se o Stévii dovídáme až nyní? Proč se i nadále používá rafinovaný cukr a ne tato bylinka? Odpověď jsme se vám pokusili alespoň nastínit výše. Pokusů o to, dostat stévii na trh, bylo již v minulosti spoustu, ale pokaždé byly spíše neúspěšné, neboť se zde mluví o rivalitu velkých korporací podporujících produkci rafinovaného cukru.  Až nyní, kdy se začíná stále více mluvit o určitém zdravím životním stylu, se stále více objevují i v běžných supermarketech výrobky hlásající : slazené stevií!

Jedním z průkopníků současného konkrétně českého trhu se Stévii je i eshop – Mojestevie.cz, který na trhu funguje třetím rokem a snaží se aktivně poukázat na blahodárnost této rostlinky. Svojí angažovaností se dostává do popředí dodavatelů i výrobců různých druhů potravin oslazených stévií. Nalezne zde vše od semínek stévie přes knížky o stévii, belgické čokolády až po domácí české džemy. Problém všech výrobků na českém i zahraničním trhu je i nadále poměrné vysoká pořizovací cena a v tom, se tento eshop liší od ostatních. Dokázal původní pořizovací ceny od různých zahraničních dodavatelů snížit i o 50 % a tím otevřít cestu pro více lidí, kteří si tak mohou i po finanční stránce vyzkoušet stále vyzdvihované pozitiva tohoto sladkého zlata.  Nabídka souvisí s poptávkou a je to tedy o nás všech, dostat cenu stévie na trhu tak nízko, aby nebyla tolik odlišná od klasického cukru, který všichni známe a potom je to už jen krůček k tomu, dostat svět od všech jedů, které nám jen ubližují.  A tak zní moto Mojestevie.cz – Sladký život bez cukru.