Máte rádi sirupy a používáte je jako osvěžující nápoj v létě či v jiném ročním období? Uvítali byste změnu a netradiční přísady? Co třeba sirup se stévií?

Sirupy slazené stévií

 

Pokud chcete žít zdravě a používat přísady, které nejsou kalorické, ale zachovají produktům typickou chuť, tak stévie je toho příkladem. Rostlina, která má svůj původ v oblastech tropických a subtropických, je plnohodnotným náhradníkem cukru a umělých sladidel.

Stévie se nechá žvýkat a nahradit tím chuť žvýkaček a jiných sladkostí nebo jí lze přidávat do různých salátů, nápojů a při pečení a vaření.

Také se s použitím stévie nechají připravit různé druhy sirupů. Například bezinkový, zázvorový, jahodový, rakytníková šťáva a mnohé další. Jednoduše nahradíte cukr stévií.

sirupy se stévií

Nechá se připravit i sirup ze samotné stévie, který následně lze použít jako sladidlo. Takový sirup se dá připravit ze sušených listů stévie i z čerstvé stévie.

V obou případech je však trvanlivost naprosto minimální, protože domácí sirup ze stévie neobsahuje konzervanty a vydrží při skladování v lednici několik málo týdnů. Ale stojí i tak za to. Když zůstaneme u výroby sirupů, kde použijeme stévii jako sladidlo namísto cukru, tak výsledek je efektivní. Získáte zdravé produkty, které rozhodně nebudou kalorickou bombou.

Takto oslazené sirupy budou vhodné i pro diabetiky, kteří se cukru musí jinak vyhýbat. V případě slazení stévií však ne. Stévie totiž nezvedá hladinu cukru v krvi, podporuje slinivku a je vhodná pro diabetiky I. a II. Ale i tak je vhodné její použití v těchto případech konzultovat s lékařem.

Důležité je také říct, že stévie je sice sladká, ale sladí zcela jinak než cukr. Nelze tedy jejich chuť spolu srovnávat. Není tedy vyloučené, že někomu jednoduše stévie chutnat nebude. Je to tak skoro s každou zdravou náhražkou produktů.

 V případě stévie je pozitivní také fakt, že i když je 300x sladší než cukr, tak nezpůsobuje zubní kazy a má nízkou energetickou hodnotu.